Hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Crnu Goru 26:25 u 1. kolu Glavne skupine 1, ili drugog kruga Svjetskog prvenstva u Goteborgu, i tako ostala u igri za četvrtfinale. Sjajnu je utakmicu odigrala naša reprezentacija, vodila je od početka do kraja i zasluženo slavi dva vrlo vrijedna boda.  

HRVATSKA: L. Bešen 4/14, T. Pijević 5/15, N. Zadravec 3/5, P. Posavec 1/1, S. Šenvald -/-, S. Posavec 1/1, Ć. Mičijević 3/9, D. Milosavljević 5/9, D. Kalaus Žulj -/-, K. Ježić 4/6, L. Burić -/-, M. Brkić -/-, A. Šimara 1/2, T. Barišić 2/4, V. Blažević 6/7, K. Prkačin -/-, izbornik: Ivica Obrvan

CRNA GORA: M. Rajčić 9/26, M. Batinović 3/11, M. Pletikosić 3/5, I. Godeč 2/2, D. Mugoša 3/6, N. Ćorović -/-, A. Popović -/-, T. Ivanović -/-, Đ. Malović 0/2, N. Ćorović -/-, T. Brnović 3/3, N. Bulatović 0/1, B. Klikovac 2/2, J. Despotović 4/6, I. Pavičević 3/5, I. Grbić 5/11, izbornica: Bojana Popović

Uoči susreta protiv Crne Gore u kojem Hrvatska nije imala pravo na pogrešku jer ju je samo pobjeda ostavljala u igri za četvrtfinale, izbornik je napravio jednu promjenu u sastavu. Umjesto Klare Birtić, u igri je bila Dora Kalaus Žulj. Naša početna postava bila je: Tea Pijević na vratima, Andrea Šimara Nikolina Zadravec na krilima te Katarina Ježić na crti. Na vanjskim pozicijama nalazile su se Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dejana Milosavljević. 

Obje ekipe krenule su s obranom 6-0. I po jednom promjenom obrana-napad. Kod nas je izlazila Valentina Blažević, a ulazila Sara Šenvald. Po dva napada propustila su realizirati oba sastava, tako da smo prvi pogodak dočekali tek u četvrtoj minuti, a dala ga je naša kapetanica Katarina Ježić.

Čvrste i vrlo agresivne obrane nisu dopuštale lake pogotke. Za svaki se itekako trebalo namučiti. Hrvatska je vrlo mirno i dobro otvorila susret. U sedmoj minuti poveli smo 4:1. To je natjeralo Bojanu Popović da ranije od plana u igru gurne Mateju Pletikosić. Ona je trebala donijeti brži protok lopte i pokušati pronaći na crti kružnu napadačicu Tatjanu Brnović od čijih je pogodaka Crna Gora živjela u prvoj fazi.

Na našu žalost bila je to dobra odluka. U 13. minuti Crnogorke su stigle do izjednačenja 6:6. Dvaput su zabile sa sedam metra, jedanput iz igre. Ali Hrvatsku to nije previše uzdrmalo. Odgovorili smo s dva pogotka u nizu i opet bili u prednosti 8:6. Na sve to Tea Pijević je dodala jednu obranu i donijela dodatnu sigurnost našoj sjajnoj obrani.

U 17. minuti Crna Gora je ostala bez Marte Batinović kojoj je stradalo koljeno pa je nekadašnja hrvatska reprezentativka s bolnim i uplakanim lice odnesena s terena. Na vrata je morala kapetanica Marina Rajčić. Hrvatska je i dalje bila u izvrsnom ritmu. U 22. minuti ponovno smo bili na plus tri (10:7). Crna Gora jednostavno nije imala rješenja za našu izuzetno pokretljivu obranu. Pogotke je uglavnom tražila kroz prolaze Itane Grbić ili Mateje Pletikosić.  

Na 10:8 Lucija Bešen je skinula sedmerac i dala nam novi vjetar u leđa za posljednjih šest minuta. Opet smo bili na tri razlike (11:8). Crna Gora je odlučila promijeniti obranu. Naprijed je u 5-1 bila Nataša Ćorović. Nažalost, tri minute prije predaha ostali smo bez dvije igračice zbog isključenja i Crna Gora je to iskoristila te s dva pogotka stigla do izjednačenja 13:13. u 29. minuti. Nakon naše minute predaha nismo iskoristili svoj posljednji napad, a suparnicama je ostalo još deset sekundi za njihov. I one su uzele minutu predaha, i baš kao naše propustile zadnju priliku za pogodak pa je na poluvremenu ostalo tih 13:13. Hrvatska je bila na 62, a Crna Gora na 59 posto realizacije. Naše vratarke su imale sedam, a crnogorske četiri obrane.

Crna Gora je i u nastavak ušla s obranom 5-1. Na našim vratima bila je Lucija Bešen. Hrvatska je prva zbila. Imali smo još dvije čiste situacije, dva zicera da odemo na plus tri, ali je oba puta sjajno reagirala suparnička vratarka. Ali to nas nije poremetilo. Dapače. U 37. minuti bili smo na tri razlike ( 17:14) zahvaljujući odličnoj igri Dejane Milosavljević.

Crna Gora je u prvih devet i pol minuta postigla samo jedan pogodak pa je njihova izbornica na 18:14 morala reagirati s minutom predaha da prekine našu sjajnu seriju od četiri pogotka za redom. Minutu poslije, Hrvatska je bila na pet razlike (19:14). Čudni kriterij španjolskih sudaca u dosuđivanju sedmeraca doveo ih je u 44. minuti na minus tri  (19:16).

Kraj je bio još daleko. I puno muke trebalo je uložiti da se dođe do pobjede. Crna Gora je u 45. minuti ostala bez vrlo važne obrambene igračice Andrijana Popović koja je skupila tri isključenja. Pametno su naše rukometašice odigrale sljedećih desetak minuta držeći se mota pogodaka za pogodak. Tako su na ulasku u posljednjih deset minuta bile su na četiri razlike, 22:18. Vrijeme je dakle radilo za nas.

Za posljednjih osam minuta izbornik je ponovno na vrata postavio Teu Pijević računajući na njezino iskustvo u ovako napetim trenucima. S dva pogotka Crna Gora je uhvatila priključak i šest minuta prije kraja došla na minus dva, 24:22. A zatim i na samo pogodak zaostatka, 24:23. Postalo je gusto. Dejana Milosavljević nas sa 7 metara diže na dva razlike, a malo kasnija Paula Posavec na tri razlike, 26:23.

Ali to su skoro stigle Crnogorke. Dvije minute prije kraja došle su opet na pogodak do nas, 26:25. Nova drama bila je na vidiku. Hrvatskoj je stala realizacija. Minutu i dvadesetak sekundi prije isteka vremena, Crna Gora ima napad za izjednačenje. Njihova izbornica uzima minutu predaha. Treba nam obrana. Naše djevojke lete po zoni, stižu i pokrivaju sve. Ruke sudaca u zraku su nakon 70 sekundi. Nikada sporije nisu tekle. Itana Grbić pod pritiskom u dosta čistoj situaciji poteže s devet metara i promašuje cijela vrata. Hrvatska je nadomak pobjede. Imamo deset sekundi za posljednji napad. Izbornik logično uzima minutu predaha. I naše uspijevaju sačuvati loptu te slaviti veliku, veliku pobjedu. Sa šest pogodaka iz sedam pokušaja naš najbolji strijelac bila je Valentina Blažević. Pet je dala Dejana Milosavljević, četiri Katarina Ježić. Kod Crne Gore najbolja Itana Grbić s 5 pogodaka.

Ovom pobjedom Hrvatska se vratila u igru za 1/4 finale. Sljedeći susret naša reprezentacija igra 9. prosinca u 18.00 sati protiv Kameruna koji je u drugi krug stigao bez bodova.

SP 2023 (Ž): GLAVNA SKUPINA 1, 1. KOLO

HRVATSKA – CRNA GORA 26:25

Izvor: HRS

Foto: kolektiff images