Vesna ŽelježnjakNa predblagdanskom druženju s novinarima koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak govorila je i o sportu. Izdvajamo podatke o sportskim školama. Naime, u proračunu Grada Koprivnice za 2013. godinu, kojeg je usvojilo Gradsko vijeće, za poticanje amaterskog sporta i rekreacije predviđeno je 5,75 milijuna kuna. Od toga je za osiguravanje osnovnih uvjeta za sport i rekreaciju planirano 2,9 milijuna, za realizaciju programa sportskih škola 1,4 milijuna te za redovnu djelatnost amaterskih sportskih klubova 1,13 milijuna.

Osim toga, za sportske manifestacije i nagrade trofejnih sportaša u proračunu je predviđeno 320.000 kuna. Važno je napomenuti da Grad ne izdvaja ni lipe za profesionalne pogone Slavena i Podravke, već samo sudjeluje u pokrivanju dijela troškova njihovih sportskih škola.

– Grad je uvijek pomagao i pomaže sportske udruge, koliko god je u mogućnosti. Škole koje postoje ići će i dalje, a drugi klubovi će se morati na neki način sami snalaziti. Znate i sami da nije u pitanju samo onaj novac kojeg dajemo iz grada, nego da se neki put osigura i prijevoz. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, kako će se puniti proračun, sukladno tome će se davati i novac za sport. Nismo išli na drastično smanjenje za klubove, smatramo da je sport važan u gradu, i tako ćemo se i ponašati. Ako će biti potrebno, ići će rebalans, ako će biti kakvih drastičnih poremećaja u gospodarstvu, što ne vjerujem. Smatram da će se neke stvari morati pokrenuti u svibnju ili lipnju sljedeće godine, jer ako se ne pokrenu, ne vidim kako će i Grad i cijela Hrvatska funkcionirati – kazala je koprivnička gradonačelnica.

– U kojoj mjeri su koprivnički profesionalni sportski klubovi Slaven Belupo i Podravka Vegeta važni za promociju grada?

– I jedan i drugi klub su sigurno velika promocija, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj. Rukometni klub je najbolji u Hrvatskoj već dugi niz godina, a od svih klubova koji se natječu u Prvoj ligi, Slaven Belupo je jedan od najuređenijih u Hrvatskoj. Mislim da je to jako dobro, sigurno nećemo dopustiti sve ove priče i pričice koje idu o Slavenu, nego će se Slaven održati i opet boriti u Europi, kao što je to bilo i dosad. Mi Podravci smo žilavi i prebrodit ćemo sve ovo što je dosad bilo.

– Pričalo se ranije i o mogućoj izgradnji kampa Škole nogometa na Cerinama. Kakva je trenutno situacija vezana uz tu ideju?

– Još uvijek to postoji, sljedeći tjedan ćemo sjesti i o tome više razgovarati, a možda ćemo i otići u Zagreb da vidimo da li postoji kakva mogućnost da probamo to napraviti. Ja sam optimist, ali svi znamo kakva je trenutno situacija. Neću obećavati ništa što ne ovisi o meni, već taj projekt ovisi i o puno drugih faktora. Pričalo se da ima novca i da će se graditi kampovi, iako ne znam baš da li smo u situaciji da u Hrvatskoj možemo graditi par kampova. No, vidjet ćemo, nakon nekoliko razgovora sljedećeg tjedna znat ćemo što bi Grad mogao i trebao učiniti da bi se taj kamp izgradio u Koprivnici – rekla je Vesna Želježnjak.

(Obrađeni tekst iz Glasa Podravine)