Rijeka Vardar protiče kroz SkopjeU sportskom smislu rukometašice Podravke Vegete imale su naporni produženi vikend, koji je bio konicipiran: red putovanja, red treninga, red utakmice, red putovanja, pa opet putovanja…

Želeći pošteno odraditi obaveze u Regionalnoj ligi, iako treća sezona tog natjecanja djeluje raspadajuće i jesta raspadajuća, otišlo se u Skopje na utakmicu s makedonskim prvakinjama Metalurgom, iako je to značilo za 12 reprezentativki skok iz zrakoplova u autobus i put u Pulu, Podgoricu, Dugo Selo.

No, čitavo vrijeme (od subote u 18,30 do ponedjeljka u 7,30 – 37 sati) nije se osjetilo da je zapravo ovo putovanje veliki presing. Airbus Croatia airlinesa vozi od Zagreba do Skopja samo 65 minuta, ali je jedan od zadnjih koji polazi iz Zagreba, jer se na njega ”slijevaju” sve europske linije, pa se na zrakoplov iz Pariza čekalo 20-ak minuta.

Maji Kožnjak – sretan rođendan
Marta Žderić i Dina Havić čestitaju rođendan Maji KožnjakAutobus do Skopja vozi 20-ak minuta i to vrijeme iskorišteno je za čestitanje rođendana Maji Kožnjak. Igračice su u hotelu bile oko 11, a ustajanje je bilo oko 8, u 10 – trening u dvorani Avtokomande.

U toj dvorani igra i muška ekipa Metalurga, čiji je šef struke naš Lino Červar. Gospodin Červar je, doznajemo, sve lijepo posložio, svi su zadovoljni, a prvo što je napravio bilo je da se na galeriji iznad igrališta postavi teretana. Gledalište ima oko 1200 mjesta. Kažu dosta. Za ženske utakmice ulaznice se ne naplaćuju, i s besplatnim ulazom teško je napuniti dvoranu.

Natalija Todorovska u društvu Zlatice Rušak i Božice PalčićGasi se Kometal
Makedonski ženski rukomet je u raspadu, Kometal će nestati, nemaju dovoljno novca ni za odlazak busom u 40-ak kilometara udaljeno Kumanovo. Nešto za životarenje kluba odvaja Žito Prilep, pa je jedini pravi sponzor Metalurg. U Metalurgu igra većina makedonske reprezentacije, ali odnosi snaga su takvi da Podravka Vegeta na istoku regije ima samo jednog ozbiljnijeg suparnika, podgoričku Budućnost.

U hotel i na utakmicu stigla je bivša Podravkina igračica Natalija Todorovska sa suprugom. Trenerica je makedonske reprezentacije i ženskog rukometnog kluba Vardar. Kaže da klub funkcionira tako da se mjesečno potroši oko 3000 eura.

Podravka Vegeta pobijedila je (24:29), kad je u drugom poluvremenu stisnula gas, dobila pljesak publike na kraju, a i izlazak od trenera do jedan sat u noći. U 4,30 ustajanje, u 4,45 u zrakopolovnu luku, u 6,10 let, u 7,20 u Zagrebu.

Slavoluk pobjede u Skopju
Uz Linu Červara Hajredin Agron (lijevo) te Božica Palčić i Krunoslav TkalecVodstvo ekipa i kluba bilo je pozvano na ćevapčiće u ćevapdžinicu Destan pokraj Gradskog trgovačkog centra. Domaćin je bio klupski funkcioner, sportski menadžer i bivši dopisnik Vjesnika i Sportskih novosti Hajredin Agron. Poslije ćevapčića, naravno, otišlo se na skopsku baklavu i tulumbe. Biti pokraj Vardara, a ne probati, bio bi grijeh.

Hajredin nam je pokazao kako se u centru gradi Slavoluk pobjede, nalik na onoga u Parizu. Diže se i spomenik Aleksandru Velikom. Gradi se i kazalište i još neki infrastrukturni objekti. Narod bi radije posao. Makedonija je, kažu statistike, najsiromašnija europska zemlja. Ubi nas tranzicija, kaže taksist koji je prije s makedonskom firmom planirao radove Industrogradnje i Tehnike na sjeverozapadu Hrvatske i u Zagrebu. Sada vozi taksi.

U zanimljivoj utakmici Podravka Vegeta bila je bolja od MetalurgaSandra iz Skopja, Nikčević u Skopje
Dok je ekspedicija iz Koprivnice odletjela prema Zagrebu, Sandra Nikčević je letjela prema Beogradu, pa prema Podgorici. U 9 sati bila je kod kuće. Pozvana je u crnogorsku reprezentaciju. Doduše u zadnji čas, ali se iznašlo načina da se priključi svojima. Paradoks je u tome što je Sandra iz Podgorice s reprezentacijom letjela za – Skopje. Dakle nazad, jer tamo se igra turnir reprezentacija. Bila je pozvana i Hrvatska, kažu, ali zbog utakmica sa Švedskom, neće biti u Skopju.

Nakon dolaska u Zagreb Podravkin autobus je razvozio rukometašice. Najprije je njih 10 (Jelčić, Žderić, Pušić, Zebić, Gaće, Milanović Litre, Tatari, Kožnjak, Petković, Havić) ostavljeno kod Doma sportova, odnosno hotela Panorame, odakle su busom krenule za Pulu, gdje se održavaju pripreme i dvije utakmice sa Švedskom.

Potom je u Vrbovcu ostavljena juniorka Andrea Čović, koja s priprema reprezentacije u Dugom Selu danas, 19. travnja, putuje u Poljsku na kvalifikacije za EP i koja se priključila Podravkinoj četvorki Vidak, Jukić, Vukojević i Dragišić koja je na posudbi u Zelini. Pozvao ih je izbornik Nenad Šoštarić. U Koprivnicu je stigao gotovo prazan autobus, sa samo dvije igračice: Pasičnik i Pongrac.

Raspad Regionalne lige
Podravka Vegeta ponovno igra tek na završnici hrvatskog kupa u Samoboru 30. travnja, kada joj je suparnik ugodno iznenađenje hrvatskoga prvenstva zagrebačka Trešnjevka. Iza toga igra u Osijeku prvenstvenu utakmicu i to je kraj natjecanja u Hrvatskoj.

Otpala je zadnja utakmica Regionalne lige s Borcem iz Banja Luke u Koprivnici, jer je ekipa odustala od natjecanja. Odustao je i Hypo, a u Metalurgu kažu da nema šanse da igraju Regionalnu ligu iduće sezone. Krim je odustao ranije, Podravka Vegeta će nakon Final Foura. Naime, želi se odigrati sve do kraja, pa će u društvu Budućnosti, Zaječara i vjerojatno Metalurga igrati dva dana vjerojatno u Zaječaru, koji je jedini poslao ponudu za završnicu tog natjecanja.

Koprivnička utakmica Podravke i Metalurga u sklopu Regionalne ligeNaime, u Matelurgu se razmišlja slično kao i Podravki: uvijek se mogu s klubovima iz regije dogovoriti pripremne utakmice, a natjecanje bez sponzora (za sudjelovanje treba još i platiti 2000 eura), bez propagande i pratnje medija, doista nema svrhe. U početku je to nekako i izgledalo, ali samo zahvaljujući korektnosti jačih klubova koji su odigravali sve utakmice, dok su se slabiji osipali.

Ne vidjevši pravu konkurenciju, sada su odustali jači klubovi. I to je u redu. Uostalom, teško ćete pronaći rezultate i na službenoj stranici lige!

Oformit će se neka druga natjecanja. Hypo je već dobio pristanak Krima, Györa i Podravke za sponzorirano natjecanje ta četiri kluba. Ima svrhe (konkurencija) i privlačnosti. Po svemu sudeći slijedi bogata rukometna jesen, ali prije toga i ljeto, jer i pripreme će donijeti zanimljive susrete, a i Bepov memorijal u Koprivnici.