Jučerašnjim je posljednjim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Japanu završio Nacionalni tjedan reprezentacija. Hrvatska ženska seniorska reprezentacija unatoč velikoj borbi u kvalifikacijskim utakmicama s Njemačkom nije uspjela osigurati nastup na Svjetskoj smotri, ali možemo biti itekako ponosni na naše reprezentativke Anu Debelić, Anu Turk, Korinu Karlovčan, Selenu Milošević, Dejanu Milosavljević i Nikolinu Zadravec koje su dale svoj veliki doprinos u igri reprezentacije. Dok je u prvoj utakmici na domaćem terenu najefikasnija bila Ana Turk s pet pogodaka u uzvratnoj utakmici u njemačkom Hammu je mrežu protivnika također pet puta zatresla naša Dejana Milosavljević te nakon ovih kvalifikacija istaknula kako vjeruje da su sve cure dale svoj maksimum i da će u budućnosti ova reprezentacija samo rasti.

Hrvatska je reprezentacija imala nešto teži zadatak i svoje je mjesto na Svjetskom prvenstvu trebala osigurati preko favorizirane Njemačke te nažalost ovoga puta odabranice Nenada Šoštarića u tome nisu uspjele.

Ostaje žal jer smo promašile dosta zicera, i da nije bilo tako, možda bi se drugačije odvila utakmica, možda bismo i mi povele pa bi one nas morale stizati i imale bi veću nervozu, ali eto, treba sagledati sa svih strana. Da nam je netko ponudio na početku ove rezultate, mislim da bismo ih objeručke prihvatile tako da mislim da trebamo biti na kraju svega zadovoljni – rekla je Dejana za HRS.

Svoju je misiju uspjela ispuniti Ženska rukometna reprezentacija Srbije koja je preko Poljske osigurala odlazak u  daleki Japan krajem ove godine, a posebno smo ponosni što je u prvoj utakmici u Zrenjaninu vratarka Podravka Vegete Jovana Risović vrlo uspješno zaključala vrata reprezentacije pa su na gostovanje u Lubin otputovale uz prednost od 14 pogodaka (33:19). Iako su uzvratnu utakmicu u Lubinu izgubile 30:27 rezultat prve utakmice bio im je i više nego dovoljan te zasluženo odlaze na Svjetsku smotru krajem godine. Za klupske stranice oglasila se naša Jovana Risović kojoj će ovo biti šesto veliko natjecanje sa seniorkama.

Osjećaj je super jer sam se nakon dvije godine vratila u reprezentaciju, a to što smo baš sad izborile plasman me čini jako sretnom jer Poljakinje nisu nimalo bezazlene. Velika razlika u prvoj utakmici je dovela do toga da bez opterećenja uđemo u drugu, ali cilj nam je bio da upišemo pobjedu i u gostima no ona nam je izmakla u posljednje tri minute utakmice. Zadovoljna sam prvom utakmicom, odnosom i borbenošću svih igračica i zasluženo smo se plasirale, ali i stvorile priliku da se na Svjetskom prvenstvu borimo i za odlazak na Olimpijske igre – rekla nam je naša Jovana kojoj i ovim putem želimo čestitati kao i cijeloj reprezentaciji.

Od igračica koje su s nama bile u prošloj sezoni, Karyna Yezhykava s reprezentacijom Bjelorusije nije uspjela osigurati nastup na Svjetskoj smotri protiv Norveške koja je u prvoj kvalifikacijskoj utakmici slavila 34:21, a u drugoj 31:28.

Također ni reprezentacija Slovačke za koju je nastupala Maria Holešova nije bila uspješna protiv Švedske koja je slavila u obje kvalifikacijske utakmice rezultatima 33:18 i 45:24.

Elena  Gjeorgjievska koja će se ekipi Podravka Vegete pridružiti u novoj sezoni nastupila je za reprezentaciju Sjeverne Makedonije koja nije uspjela osigurati odlazak u Japan no s druge strane u kvalifikacijama su im stajale protivnice iz reprezentacije Slovenije u kojoj igra mlada Tjaša Stanko koja će se također pridružiti ekipi Podravka Vegete. Dok je Tjaša Stanko za svoju reprezentaciju postigla 11 golova u obje utakmice Elena je za Sjevernu Makedoniju postigla 12 pogodaka. Krajnjim rezultatom iz obje kvalifikacijske utakmice Svjetsko prvenstvo su ipak zaslužile Slovenke uz pobjede 38:27 i 33:30. Na kraju čestitamo i Tjaši Stanko te njezinoj reprezentaciji na osiguranom plasmanu.