J.Pedersen, G. Mrđen i N. HrupecNa kraju sezone, a nakon sjednice Skupštine kluba sazvana je konferencija za novinstvo Rukometnog kluba Podravka na kojoj je govorio predsjednik Upravnog odbora kluba Jorn Pedersen, a glavni gosti bili su dosadašnji trener Neven Hrpec i novi trener Goran Mrđen. Uvodno izlaganje imao je Jorn Pedersen.

PREDSJEDNIK JORN PEDERSEN: NE MIJENJA SE FINANCIJSKO SUDJELOVANJE PODRAVKE, NITI SE MIJENJAJU KLUPSKE AMBICIJE

– Ponekad zbog teških trenutaka zaboravljamo dobre strane, to bih htio naglasiti na početku. Financijski problemi koje imamo rješavaju se i vjerujem da će se riješiti u skoro vrijeme, pa je stoga vrijeme da se polako počnemo fokusirati na sport. Prije svega htio bih reći da smo unijeli neke izmjene u postavi kluba, prvenstveno se to odnosi na trenera, unatoč tome što je ove godine klub postigao uistinu dobre rezultate na državnoj razini i u kupu, na što možemo biti jako ponosni. Za ovaj trud i napor zahvalni smo Nevenu Hrupcu. Nevene, hvala!

Jorrn PedersenNeven se uistinu jako puno trudio i imao je jako puno izazova koje je morao nadrasti u radu ove godine. Uz osnovne probleme koje smo imali, kao, primjerice, činjenica da su neke igračice bile ozlijeđene, postignuti su jako dobri rezultati i unatoč tome. Stoga vam možda može biti neobična činjenica da ćemo promijeniti trenera. No, razlog tome je što smo jako puno razgovarali o samoj budućnosti kluba, ne samo o kratkoročnoj budućnosti nego na duže staze. Ono do čega smo došli jest to da imamo različita gledišta o tome kako bi klub trebao izgledati u budućnosti. Stoga smo pokušali izgraditi jedan novi pogled kako će klub izgledati u buduće. U žargonu to izgleda kao da smo odlučili prekinuti igru dok je još dobra, a ne dok je krenulo na gore. Nevenu zahvaljujemo na iznimnom trudu, na odličnim odnosima i poslu koji je obavio. Siguran sam da ćemo se nakon nekoliko mjeseci sresti opet ovdje u Koprivnici i pričati o tome kakva je situacija u klubu.

Istodobno želimo dobrodošlicu Goranu u klub. Goran ima jako puno iskustva u treniranju rukometašica i uistinu dobre rezultate koje je u svojoj karijeri ostvario. Sviđa mi se njegov pristup, odnosno kako je on zamislio izgraditi ekipu od početka, od dna, od mladih talenata koji će doći u prvu postavu. Stoga danas sa zadovoljstvom predstavljamo novu ekipu, jednako tako kao što smo bili zadovoljni s onim dosad.

Isto tako u posljednje vrijeme puno se govorilo o uključenosti Podravke u sam klub i o smanjenju udjela u uključenosti. Htio bih naglasiti da se sudjelovanje Podravke nije smanjilo, jer je ovaj klub izrazito važan i za Podravku i za Koprivnicu kao grad. Isto tako nisu se promijenile ni naše ambicije, niti želje za ostvarenjima koja želimo u idućoj sezoni.

Toliko je za početak rekao Jorn Pedersen. Treba napomenuti da će se financiranje, sponzorstvo, kluba obavljati prema zakonskim propisima i ulazak u Europsku uniju ne zabranjuje marketinško sponzoriranje klubova, bilo profesionalnih, bilo amaterskih. Zabrana se odnosi na lokalne zajednice, koje ne mogu financirati profesionalni pogon, već samo rukometne škole. Uostalom, kao i dosad: Grad Koprivnica nije ni jednom lipom financirao troškove prve ekipe, niti će financirati. Buduće vlasništtvo je prema zakonu.

”Oproštajni govor” održao je potom dosadašnji trener Neven Hrupec, koji će iduće sezone trenirati varaždinsku Koku i biti izbornikom juniorki, koje će voditi i na Europskom prvenstvu. Hrupec je 16 godina u Podravki, a s prvom ekipom osvojio je po šest medalja u prvenstvu i kupu, dvije kao pomoćnik Ivanu Palu 2001. (ujedno i finale Kupa EHF-a) i 2002. godine, a kao pomoćni, pa onda prvi trener 2003, plus tri zadnje sezone kada je kao trener osvojio tri prvenstva i tri kupa.

NEVEN HRUPEC: ODLAZIM UZDIGNUTE GLAVE, PONOSAN I KAO VELIKI NAVIJAČ PODRAVKE

– Vrijeme je da više govori Goran nego ja, ali nakon svega imam potrebu osvrnuti se barem s dvije-tri rečenice. Puno hvala na lijepim riječima. Emocije su kod mene sigurno na visokoj razini, jer nakon 16 godina rada u Podravki, od toga zadnje tri sezone kontinuirano u prvoj ekipi, odlazim iz kluba, ali odlazim uzdignute glave, odlazim ponosan i odlazim tako da zahvaljujem i predsjedniku kluba i Upravnom odboru, direktorici, svojim igračicama s kojima sam radio, jednako tako i medijima s kojima mislim da smo surađivali vrlo, vrlo korektno i jako dobro, rekao bih.

Neven HrupecPredsjednik i ja razgovarali smo u dva navrata proteklih mjeseci i našli smo rješenje koje je ovoga trenutka, što se tiče mene i kluba, najbolje i odlazim kao veliki navijač Podravke. Podravka je moj klub, Podravka će mi cijeli život biti u srcu i jednoga dana za određeno vrijeme nadam se da ću se vratiti u Podravku i u Koprivnicu. Svojem nasljedniku Goranu od srca iskreno želim dobar rad, dobre rezultate i želim mu puno sportske sreće i uspjeha u daljnjem radu. Ekipa mu se promijenila, trebat će podršku i od medija i od kluba i jednako tako, ukoliko nešto treba, 24 sata sam naraspolaganju, možete me nazvati bilo kada. Svima puno sreće.

– Je li bilo šanse da ostanete u Koprivnici i nastavite s radom?

– Mislim da je to logičan slijed i tako smo dogovorili u suradnji s predsjednikom i mislim da je najbolje i za klub i za mene kao trenera. Nema nikakvih repova. Nadam se da će taj potez s moje i klupske strane uroditi plodom. Nakon tri godine dolazi do umora i određenog zasićenja u radu. Podravka traži trenera 24 sata, i po noći i po danu. Znači pritisak je stalan, jako puno troši čovjeka i potrebna je nova energija, nova vizija i nova ideja. Nadam se i siguran sam da Goran to u sebi ima. Došlo je promjene igračkog kadra i trenutak je da se sve to promijeni.

Svoj pristupni govor održao je i Goran Mrđen. I on i Hrupec u Podravki su radili i s mlađim kategorijama, a Mrđen je u sezoni 1998/99. kao pomoćnik Mati Matijeviću osvojio prvenstvo i kup, a kao samostalni trener u sezoni 2003/04. samo kup.

GORAN MRĐEN: BITI TRENER PODRAVKE JE PRIVILEGIJA, ČAST, MOŽDA I NAGRADA, ALI SVAKAKO PRIZNANJE MINULOG RADA

– Biti trener Podravke, u Hrvatskoj je privilegija, bilo to u nekad boljim, nekad lošijim situacijama i mislim da nema trenera u Hrvatskoj koji ne bi želio biti trener Podravke ili, recimo, trener Zagreba. Dakle, prije svega to je privilegija, na određeni način i čast, i, neću reći nagrada, ali možda potvrda minulog rada.

Što se tiče ekipe vidjeli ste već kroz proteklo razdoblje tko je došao, tko je otišao ili će otići.. Ne znam u povijesti Podravke kada se toliko igračica u jednom trenutku, u jednom ciklusu promijenilo: sedam-osam otišlo, sedam-osam došlo (Napomena urednika: nakon sezone 1975/76. godine i ispadanja iza 1. lige sedam je igračica prestalo igrati rukomet – nakon 37 godina opet!). Došle su neke koje su bile mlađe igračice, pa su igrale u drugim klubovima i potvrdile se i vratile se, došle su neke nove. U svakom slučaju to je nova ekipa, koja je najmlađa u Ligi prvakinja, a i kod nas u prvenstvu: na razini 18 igračica, to je prosjek od 22 godine. To znači da će trebati jako puno raditi, jako puno posložiti stvari da to funkcionira.

Uvijek se postavlja i pitanje konkurencije klubova. Ne odričem se ni jednog trofeja, za Podravku bez obzira na situaciju kakva je cilj je jasan. U domaćem prvenstvu spominje se Lokomotiva i ono što je službeno u javnosti i ono što nije. Lokomotiva se bitno pojačala s igračicama koje su iskusnije od naših i koje imaju međunarodnog iskustva bilo s klubom, bilo s reprezentacijom, i do sada su negdje igrale zajedno. Sportska javnost ih tako verificira, prije prvenstva. No, ja bih rekao da smo poredani kao u Formuli 1, možda nismo u prvom redu pol positiona, ali ne pobjeđuje prvi red. Duga je godina dana i ako budemo imali sportsku sreću u smislu ozljeda, a prije svega moramo imati dobro ozračje, puno rada, mi ćemo iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, pa kad počnu utakmice, biti puno pametniji. Da se poslužim ekonomskim rječnikom i napravim usporedbu: otvara se novo tržište, a tek kad prodaja krene vidjet ćemo jesmo li uspjeli.

Novinare je zanimalo koji su zapravo ciljevi. Pitanje za predsjednika Jorna Pedersena:

– Rekli ste da su ambicije i dalje vrlo visoke, pa, konkretno, koji su postavljeni ciljevi.

PEDERSEN: PRIORITET JE NACIONALNA LIGA, ONA JE POLAZIŠTE ZA EUROPU

– Prioritet je nacionalna liga, a onda na red dolaze međunarodni rezultati. Ekipu radimo iz početka i najprije moramo napraviti ono što možemo u Hrvatskoj, a zatim krenuti dalje na međunarodnu razinu i postupno graditi klub. Želimo uspostaviti situaciju u kojoj nećemo biti ovisni o jednoj ili dvije igračice, u kojoj odlazak jedne ili dvije igračice neće značiti nešto presudno za igru. Dakle, morat će se napraviti dobra prva postava, ali i druga i treća, tako da iz internih resursa možemo uzeti za prvu ekipu one igračice koje nam trebaju.

Imamo visoke ambicije u svakoj utakmici, ali priortet nam je natjecanje u Hrvatskoj, a nećemo plakati ako u međuvremenu izgubimo koju međunarodnu utakmicu.

MRĐEN: PODRAVKA JE ZA MLADE IGRAČICE VELIKA PRILIKA I KOJA GOD JE DOŠLA NAPRAVILA SI JE VELIKU USLUGU U SMISLU NAPREDOVANJA

O ekipi novi trener Goran Mrđen, koji će voditi Podravku Vegetu iduće dvije godine:

– Ove igračice koje su ovdje za mene su najbolje. Mislim da je to jedino normalno razmišljanje i od mene ćete čuti to samo tako. Što se tiče domaćeg prvenstva ne možemo gledati samo Lokomotivu, jer ni ostale ekipe nisu loše. Mislim da je liga još izjednačenija nego prošle sezone. Imamo Zelinu, Samobor koji se pojačao, Trešnjevku koji nitko ne spominje, a iskusna je ekipa i još se pojačala. Što se tiče našeg kadra krenut ću od mlađih koje su ostale. Ivana Kapitanović je reprezentativka, ali juniorska, vratila se Antonia Jukić, koja je isto bila reprezentativka, ali juniorska. Vratila se Lea Vukojević, koja je s Jukić igrala dvije godine u Zelini, i ona je isto bila juniorska reprezentativka. Ostale, na lijevom krilu Iva je Pongrac, koja je prvi puta u reprezentaciji, i njoj se priključila Ekatarina Nemaškalo iz Sesveta, koja je bila, pa je i sada pozvana u reprezentaciju. Posebno je bitno da je Vesna Milanović Litre ostala kao stožerna igračica ekipe i s njom je u paru bila Andrea Čović i to je funkcioniralo dobro. U vanjskoj liniji u odnosu na prošlu godinu ostale su Marijeta Vidak i Ivana Dragišić, koja se može koristiti i kao krilo i kao vanjska igračica. Ove mlade igračice su u juniorskoj reprezentaciji pokazale ozbiljne igre, a na putu od juniorki do seniorku to trebaju dokazati.

Goran MrđenO igračicama koje su došle. Mirjana Milenković je golmanica koja je branila do sada za reprezentaciju Crne Gore, jedno vrijeme  nije, a branila je i Itxaku u Španjolskoj i Besançonu u Francuskoj, branila je za repezentaciju bivše Jugoslavije kad su Crna Gora i Srbija bile zajedno. Uz Vesnu ona je najiskusnija igračica i ona bi trebala dati veliki doprinos rezultatu. Dvije igračice koje su došle iz Budućnosti, Jelena Trifunović i Jelena Živković, radile su u vrhunskom klubu, minutažu su imali manju. Živković je bila želja kluba i na početku prošle sezone, ali je iz nekih tamošnjih razloga ostala u Podgorici. Zašto mislim da možemo biti dobri? Zato što mislim da je Podravka u ovom trenutku za mlade igračice velika prilika i tko god je došao u Podravku, napravio je sebi veliku uslugu što se tiče prosperiteta. Trifunović je nekad bila prvi strijelac srpske lige, igrala je malo u Metalurgu, godinu u Budućnosti i mislim da je ovo godina kada njih dvije, Trifunović i Živković, trebale bi igrački eksplodirati. Priliku će dobiti, jer moraju dobiti.

Došla je Dina Havić, koja je ovdje bila godinu-dvije, a na lijevoj vanjskoj poziciji bila je jaka konkurencija, otišla je u Zamet, odigrala dobru sezonu i mislim da ima ozbiljni potencijal i vraća se u sredinu u kojoj je bila. Znači da ne bi trebala imati problema s prilagodbom. Tina Gavranić već godinama igra na poziciji srednje vanjske, organizatorice igre, dobro igra i u sastavu Pule uvijek je bila nezgodna za bilo koju ekipu. Zadnju je sezonu igrala u Zametu. Za naše prvenstvo dobra je igračica, igra, kako mi to kažemo, u oba smjera, i u obrani i u napadu. Što će biti na europskoj razini to ćemo tek vidjeti, nadamo se dobrom.

Vratila se i Anita Poljak, koja je ovdje odigrala dobar dio staža kao kadetkinja i juniorka. Otišla je u Lokomotivu, jer je ovdje bila jaka konkurencija, i tamo je bila zadnje dvije sezone, jednu je bila ozlijeđena.

Uz ove igračice priključit ćemo kadetkinje 96. godište. Imamo dakle, dvije-tri iskusne igračice i igračice koje su se u juniorskoj konkurenciji pokazale dobre i ima osnove da se na njima gradi budućnost Podravke.

Bit će nam problem nastup juniorki i kadetkinja na europskim prvenstvima. Juniorkama EP završava 11. kolovoza, a pripreme im počinju 10. srpnja, a one nam se, nakon odmora, priključuju 17. kolovoza, a mi počinjemo s pripremama 24. srpnja. Kadetkinjama EP završava 25. kolovoza, moramo ih pustiti da se odmore i na raspolaganju su nam tek od 1. rujna. Eto, da nismo angažirali nove igračice, mi bismo do 1. rujna trenirali s devet igračica, a to bi bila nemoguća misija.

Od ovih igračica složit ćemo ekipu koju ćemo moći dosta rotirati i koja će biti fizički spremna istrčati sezonu. Cilj nam je da svim igračicama podignemo razinu forme, da možemo igrati ozbiljan rukomet.

– Hrupec je imao jaki stručni štab, o čemu govore i angažiranje trenera vratarki Vladimira Vujovića u makedonskom Vardaru, a trenera fizičke kondicije Bojana Goluba u Croatia Osiguranju Zagreb. Usput, ovdje su odlično radili i ostavili jako dobar dojam i kao treneri i ljudi. Kako će izgledati novi stručni štab?

– To je u razgovorima i nećemo izlaziti u javnost s imenima dok se to ne potvrdi. Na početku će biti samo pomoćni trener, a kroz ljeto ćemo vidjeti što i kako s obzirom na mogućnosti.

Presica lipanj 2013.Pripreme Podravke Vegete počet će u srijedu 24. srpnja, a Mrđen će imati na raspolaganju 16 igračica. Tri juniorke i šest kadetkinja bit će na europskim prvenstvima, a 28. srpnja, u ponedjeljak, odlazi se na 10 dana priprema u Daruvar.

– Brzo, tek nakon četiri dana, ali nova je ekipa i djevojke što prije moraju biti zajedno, na istom mjestu i u miru. Sve su dobile programe za rad ljeti, a prije svega one koje nisu u reprezentaciji na Mediteranskim igrama. One su, pak, tamo do 30. lipnja, tri tjedna prije početka priprema, i moraju se nakon toga odmoriti kaže Mrđen.

PODRAVKA JEDNA DO RIJETKIH KOJA IGRAČICAMA PLAĆA NA VRIJEME

Završno Jorn Pedersen je rekao:

– Smatramo da smo prošlu sezonu završili s jako dobrim rezultatima, čistili smo sve financijske nerede na koje smo naišli, a još uvijek radimo na njima. Potrebno je načiniti još nekoliko sitnih koraka u smjeru preoblikovanja kluba, društva koje će jednim dijelom biti u vlasništvu grada, promijenili smo trenera, radimo na uspostavljenju prve ekipe i smatramo da idemo osjveženi, i iz početka, prema novim rezultatima. I jedni smo od rijetkih koji igračicama plaćamo na vrijeme.